Wat is IQ?

IQ is de afkorting voor intelligentie quotiŽnt.
Het IQ geldt vaak als aanduiding en meetinstrument voor intelligentie. Het IQ wordt dan ingezet als maatstaf voor hoe intelligent je bent en wordt uitgedrukt in een getal.

Desondanks bestaat er discussie over de vraag of het IQ wel als enkele graadmeter voor intelligentie zou moeten gelden daar meer aspecten relevant zouden zijn. Er bestaat dus ook geen officieel erkende methodiek om intelligentie te meten. Vast staat dat je met IQ een gedeelte van iemands intelligentie kan meten.

Het gemiddelde IQ is 100. Alle scores hoger dan 100 geven dus aan dat iemand slimmer is dan de gemiddelde persoon, terwijl lager dan 100 betekent dat je minder slim bent dan de gemiddelde persoon.

Een hoog IQ, dus een slim persoon, wordt vaak als een positief iets gezien. Een hoog IQ op zich is echter geen sleutel tot succes in het leven. Minstens net zo belangrijk zijn bijvoorbeeld je persoonlijkheid, ambities, sociaal vermogen en een eigenschap als weerbaarheid.
Jouw intelligentie en je zou kunnen zeggen daarmee jouw IQ, staat in principe vast. Het is wel mogelijk om door oefenen, je IQ score op te testen te verhogen.